Introductie op Mallorca

Het grootste eiland van de Balearen is Mallorca. De Balearen is een archipel in de Middellandse Zee en ten oosten van Spanje. Op Mallorca worden Spaans en Catalaans gesproken. Het gebied is ongeveer 3640 vierkante kilometer en is de thuisbasis van ongeveer 846.000 mensen.(80% van de totale bevolking van de Balearen) Het eiland heeft ongeveer een lengte van ongeveer 100 km en een maximale breedte van 70 km. Het eiland ligt op ongeveer 200 km van het vasteland. De hoofdstad is Palma, wat ook gelijk de hoofdstad van de Balearen is. Deze hoofdstad heeft ruim 400.000 inwoners. Palma de Mallorca staat bekend om zijn grote jachthaven en de beroemde kathedraal La Seu.

Klimaat en natuur van Mallorca

Mallorca heeft een subtropisch mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. De hoge luchtvochtigheid brengt vaak vochtig weer in de echte zomer. De temperaturen kunnen dan boven 35 °C zijn. Vooral in het binnenland is het rond deze tijd dan erg warm, terwijl de zeewind aan de kust zorgt voor de nodige verkoeling.

Het eiland kent verschillende landschappen. Steile rotsachtige kust formaties zijn te vinden in het westen en in het noorden van Cap de Formentor. Aan de oostkust resorts zijn populair bij vele zandstranden. Het hoogste punt ligt in het Tramontana-gebergte, Puig Mayor, 1445 meter hoog.
Mallorca is per vliegtuig vanaf Amsterdam in ruim 2 uur te bereiken. De luchthaven ligt 10 kilometer ten oosten van Palma de Mallorca. Vanaf de luchthaven kunt u met het openbaar vervoer het hele eiland ontdekken; de bus rijdt ongeveer 1,5 uur naar het noorden (Playa del Alcudia), 1 uur rijden naar het oosten (Cala d’Or) en ongeveer 1 uur noord-oosten (Sa Coma). Op het vliegveld kunt u ook gemakkelijk een auto huren.

Toerisme op Mallorca

Sinds de jaren 1950, is Mallorca uitgegroeid tot een belangrijke toeristische bestemming, en de toeristische sector is uitgegroeid tot de belangrijkste bron van inkomsten voor het eiland. In 2001, ontving het eiland miljoenen toeristen, en de boost in de toerisme-industrie heeft aanzienlijke groei op de economie van het land.

De populariteit van het eiland als toeristische bestemming is gestaag gegroeid sinds de jaren 1950, waarbij vele kunstenaars en academici het eiland bezochten om er zelfs te blijven wonen. De groei van toeristen naar Mallorca werd voortgezet met vakantiegangers in de jaren 1970 naar bijna 3 miljoen per jaar. In 2010 kwamen meer dan 6 miljoen toeristen naar het eiland. In 2013, werd het eiland bezocht door bijna 9,5 miljoen toeristen, en de Balearen als geheel bereikte 13 miljoen toeristen.

Mallorca is gekscherend aangeduid als de 17e deelstaat van Duitsland, vanwege het hoge aantal Duitse toeristen. Met duizenden beschikbare kamers is de economie van Mallorca grotendeels afhankelijk van de toeristische sector. Vakantiegangers worden aangetrokken door het groot aantal stranden, warme weer en hoge kwaliteit van toeristische voorzieningen.